torsdag 17 juli 2014

Storleksstrul

Köpte "Gerties new book for better sewing" i våras. Som nybörjare inom klädsömnad har den varit till stor hjälp. Första delen i boken innehåller massor av tips från hur man överför mönster till tyg till olika sätt att applicera foder, enkla knep för att korrigera mönsterdelar och massor av annat matnyttigt!

Andra delen innehåller mönster till plagg med referenser till faktan i första delen, vilket är superlärorikt! Dock har jag haft en hel del problem med storleksval. Vanligtvis är jag runt storlek 8-10 med lite kortare rygglängd, och enligt Gerties måttabell i boken ska 8-10 passa. Men när jag gör en toile(ett provplagg) i storlek 10 är det gigantiskt! Håller bokstavligen på att rasa av provdockan faktiskt. 


Fick gå ner till 4 för att få någorlunda rätt passform, och det är ju knäppt då klänningen skulle sitta tight... Så har jäklats med dessa toileer (blir det så i plural?) hela förmiddagen, imorgon blir det the Real deal med fintyget. Note to self 1: gör alltid toile. Bättre misslyckas i Ikeas billigaste bomullstyg än Det Vackra Dyra (även om det nu gäller något från Ohlsons Tygers sommarrea...). Note to self 2: kom nu ihåg att ta storlek 4 från början nästa gång... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar